Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuře pečené na bramborách a na rýži

20. 11. 2010

 

Suroviny:


- 1 kuře rozporcujem, nebo podle strávníků počet stehen, čtvrtek (zkrátka, co kdo radši)
- sůl a grilovací koření podle chuti, já přidávám i čerstvý rozmarýn
- kousek másla
- 1 - 1,5kg brambor (přizpůsobíme počtu strávníků)
- 2-3 hrsti suché rýže (podle strávníků)
- vývar z masa, kostí a nebo kostky Masoxu



Pekáč vymažeme máslem, poskládáme do něj porce osoleného a okořeněného kuřete. Podlejeme vývarem a dáme péci.



Mezitím si oloupané brambory nakrájíme na plátky. Přibližně v půlce pečení kuře vyjmeme z pekáče a na chvíli je odložíme.Do pekáče dáme vrstvu brambor, posypeme polovinou rýže,posolíme, a pokračujeme.



Zase dáme vrstvu brambor, rýži a končíme bramborami. Poslední vrstva brambor, by měla být ještě zatopená šťávou, když ne, přilejeme trochu vývaru (nebo i vody). Můžeme přidat trošku kmínu.



Na takto připravený podklad vrátíme porce kuřete a dáme dopéct doměkka. Takhle vypadá hotové kuřátko i s přílohou na jednom pekáči. Všechna šťáva se nám krásně vsákne do rýže   i brambor a je to dobrota.
PA310026.JPG