Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí utopenci

18. 4. 2011
Suroviny přibližně na čtyřlitrovou láhev od okurků:

    • 20 špekáčků (nejsou úplně nejlepší ty nejlevnější)
    • 0,5 kg cibule nakrájené na kolečka (čím víc, tím líp)
    • kuličky Nového koření, celého pepře, bobkový list
kdo chce pikantnější, může přidat na dno sklenice feferonku ;)

Nálev:1 litr octa, 1 litr vody a 1 DEKO (přípravek k nakládání okurek a zeleniny)
Nálev si svaříme nejdřív, aby nám trošku zchladl. V kastrolu přivedeme k varu vodu s octem a DEKO. Kdo nemá rád moc kyselé, může přidat lžíci krystalového cukru, nebo pár tabletek umělého sladidla (já nedávám).

Špekáčky oloupeme a rozkrojíme podélně na poloviny (rychleji se naleží) ale můžeme je jen nakrojit a do každého zářezu vložit půlkolečko cibule. Do sklenice dáme na dno vrstvu cibule, přidáme asi 5 kuliček nového koření a 5 kuliček celého pepře a rozlámeme 1 bobkový list, pak položíme pěkně jeden vedle druhého špekáčky, pokračujeme další vrstvou cibule, koření, . až naplníme celou láhev.
Když je sklenice naplněná, zalejeme vše vlažným nálevem, počkáme asi čtvrhodinku až nálev opravdu steče až dolů, poté nálev doplníme a zavíčkujeme. Necháme v chladu uležet asi 14 dní. Je dobré 2x týdně sklenicí někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat.