Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHLEBA bez hnětení

25. 2. 2009

1 hrnek žitné mouky

3 hrnky hladké mouky

1 lžička kmínu

2 lžičky soli

½ lžičky sušeného droždí

 -to vše nasypeme do větší mísy a nasucho dobře promícháme.

 

Pak přidáme 1 lžičku octa

                     2 hrnky studené vody

 a promícháme, vznikne nám řidší těsto. Posypeme moukou. přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 – 18 hodin.

 

 Poté těsto  v míse probereme vařečkou znovu posypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.

 

Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt, průměr asi 21-24cm a suchý!) a necháme rozpálit 30minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto.

 

Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme na 230stupňů 30 minut. Pak sundáme poklici a dopékáme ještě asi 20 minut na 220stupňů.

 

 

 

Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíme dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu!