Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mramorovaný dort

3. 3. 2009

Mramorovaný dortový korpus podle Dáši - můj nejoblíbenější


4 vejce

240 g cukru krupice nebo moučky

250 g mouky hladké

1,5dl oleje

1dl horké vody

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva


Ušleháme bílky s polovinou cukru ( s 120g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)

Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Krásně to jde vidět na dortu - pařez, kresba nám udělá nádherná léta.

Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle, je-li po vytažení suchá, je dort upečený. Těsto je takové mechové,vláčné moc dobré...;)