Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lehký vaječný krém v páře

27. 8. 2009


Lehký vaječný krém


* 6 celých vajec
* 350 až 420g cukru krupice (krystal)
* 2 vanilky
* 500g másla

Postup:


Vanilková Varianta


Do většího kastrolu dáme vodu, kterou přivedeme do varu. Do mísy,  která  se dá vložit do kastrolu, dáme 6 celých vajec  a cukr s vanilkovým cukrem  a šleháme nad tou parou tak dlouho, až hmota udělá špičku na prstě. (cca 10-12 min). V tento okamžik sundáme z kastrolu s vodou a za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme 2 másla  a zašleháme do vyšlehané, zchladlé hmoty z vajec a cukru. Někdy tato hmota může zřídnout, ale při dalším šlehání  krém zhoustne .Popřípadě, když vypadá jak sražený, tak ho chvilinku nahřejeme při stálém šlehání nad parou.

Ochucená varianta

Do krému můžeme přidat pár kapek mandlové tresti  nebo rumu.

 

 

Oříšková nebo kokosová varianta

Vmícháme do hotového krému hrst  mletých ořechů nebo hrst mletého kokosu.




Čokoládová varianta.


Do hotového krému zašleháme jednu rozpuštěnou tabulku čokolády a 2 lžíce kakaa, nebo 2 rozpuštěné tyčinky Milena, nebo Kofila, nebo Kaštany a pokaždé máme trochu jinou chuť.